prirodom do lepote

konkretni saveti i neki stari zaboravljeni recepti za negu...

LICE I NEGA LICA

missmija | 12 Januar, 2013 08:29

LICE

Lice je ogledalo ličnosti. Cilj svake žene je da joj lice ima što skladniji izgled, a to se postiže osvežavanjem i zaštitom, a naravno treba izbegavati i brige i zadimljen prostor.

Vrsta kože koju žena poseduje na licu zavisi od količine izlučenog loja i prema tome postoji: masna, suva i normalna koža.

MASNA KOŽA ima proširene pore i debela je. Na njoj se stvaraju mitiseri i gnojnice. Bubuljice se često stvaraju na bradi. Kada se prisloni papirnata maramica na ovaj tip kože na njoj će ostati mrlje od znoja.

SUVA KOŽA je tanka i kroz nju se nazire tanana mrežica kapilara. Ona je ostljiva i lako podleže infekcijama.

NORMALNA KOŽA je elastična, nije masna. Lučenje znoja na njoj je uravnoteženo, pa nije ni suva.

MEŠOVITA KOŽA ima suve obraze, a masnu bradu. Ova vrsta kože veoma je česta. Žene koje je imaju moraju tačno da odrede njene masne zone, jer je takvoj koži potrebna posebna nega.

T E S T  za kožu lica

Skinuti šminku

Dobro očistiti lice

3 sata ne stavljati nikakvu kremu

Pritiskati lice papirnom maramicom

Rezultat: ako ostanu masne mrlje, koža je masna,

Ako nema mrlja, koža je suva,

Blago izražene mrlje, označavaju normalnu kožu.

 

SVAKODNEVNA NEGA LICA

Svakodnevna nega kože lica -

-          Čišćenje

-          Zaštita

-          Ishrana

ČIŠĆENJE - se vrši kremom.

1.       Obrisati vatom ruž

2.       Lagano utrljati kremu za čišćenje

3.       Masirati tako lice da bi se rastvorila nečistoća

4.       Pažljivo skinuti nečistoću papirnatom maramicom

5.       Umiti se hladnom vodom

ZAŠTITA - neophodna je da se ima na licu u toku celog dana. Za to se koristi vlažna kema koja prodire u kožu, a služi i kao podloga za puder. NIKAD NE NANOSITI PUDER BEZ PODLOGE.

ISHRANA - vrši se kremom sa hranljivim sastojcima. Za predeo oko očiju koristiti antirid-krem, a za lice vitaminska krema. 30 min posle nanošenja kreme ukloniti višak sa lica ppirnom maramicom.

Najčešće greške u čišćenju kože lica - Nekad koža lica ne podnosi vodu. Hlorisana voda u gradskim sredinama i upotreba suviše hladne vode dovodi do sušenja kože. Žene koje ne podnose vodu za čišćenje mogu da upotrebljavaju bademovo ulje.

 

 

 

 

POVREMENA NEGA LICA

 

Postupak kod kuće - 1 mesečno treba posvetiti 1 sat temeljnom čišćenju lica. Nečista koža mora da se očisti uz pomoć nekoliko operacija:

-          Parenje - otvara pore

-          Čišćenje mitisera

-          Masaža lica

-          Stavljanje maske

Parenje - izvodi se veoma jednostavno.

1.       Oprati lice

2.       Skuvati 2l vode i poklopiti posudu, sačekati 5 min

3.       Izložite lice pari koja se diže iz posude, a glavu prekrijte peškirom

4.       Postupak treba da traje 10 min

5.       Izbrisati lice i dezinfikovati ga 3% rastvorom borne kiseline

Parenje može da se izvodi tako što se u vodu dodaju i razne biljke:

-          Beli slez ili zova - za suvu kožu

-          Žalfija 50g

-          Kamilica ili lipa 50g - za čišćenje masne kože

-          Kupina ili ruža - za masnu kožu

-          Lavandula 50g

-          Ljiljan - za odmaranje očiju

-          Majčina dušica ili nana 50g

-          Hamamelis listovi - za slučaj kuperoz

Parenje inače širi krvne sudove, jača cirkulaciju, podstiče znojenje, otklanja štetne sastojke iz tkiva, razmekšava kožni loj i omogućava njegovo lako isticanje, razmekšava pore, otklanja prljavštinu iz kože, omogućava da medikamenti posle prenja lako prodru u kožu, osvežava i daje lepši izgled svakoj ženi.

OPREZNOST: Nerazumno sprovođenje parenja može biti veoma opasno. Sa svakom vrstom kože mora se posebno postupati.

Čišćenje mitisera - vrši se nakon parenja. To se radi prstima, bočnim stranama nikako noktima. Mitiseri obično stoje ukoso. Posle ovog postupka treba dezinfikovati lice.

ŠTA SU MITISERI? Mitiseri su crne tačke koje često prekrivaju kožu lica i nanose štetu njenoj lepoti.

LEČENJE MITISERA? Vodeni rastvor sumpora 5%, ihtiol 5% ili losion sa dodatkom kamfora. Mitiseri se mogu lečiti i pšeničnim mekinjama, kukuruznim ili ovsenim brašnom, a postupak je sledeći: 2 supene kašike mekinja ili brašna umutiti sa snegom od 1 belanca. Četkicom premazati lice ovom masom, a kad se stvrdne lice trljati suvom gazom, a zatim oprati kožu hladnom vodom.

Masaža - sprovodi se u sklopu generalnog čišćenja lica. Ovaj korak treba prepustiti stručnjaku u kozmetičkom salonu. Masaža oslobađa lokalne hormone, što iz kožnih žlezda istiskuje sekret. Smer masaže treba uskladuti sa mišićnom građom lica, a ona se mora vršiti uz primenu ulja, a za nju su bitne čak i godine starosti osobe kod koje se sprovodi.

MASAŽA MASNE KOŽE može se odvijati i u kućnim uslovima:

-          Dobro se umiti

-          Prebrisati kožu tonikom

-          Ruke oprati sapunom

-          Kratko pdseći nokte

-          Masaža se sprovodi blagim štipkanjem kože lica

-          Masaža traje 5 min

-          Ponovo očistiti kožu tonikom

Stavljanje maske - nanosi se posle masaže, a služe za umirenje kože.

MASKE se moraju stavljati na čistu kožu, izbor sredstava koji se u njih stavlja mora biti odgovarajuć, kao i temperatura same maske.

ŠTA SE MOŽE OČEKIVATI OD MASKE? Maske mogu da utiču na epiderm u smislu uklanjanja neravnina i perutanja. One deluju i na cirkulaciju krvi, a mogu da odmaraju mimične mišiće kada se sprovode u tišini ili u kadi. U toku stavljanja maske očne kapke zaštititi tamponima od kamilice.

VRSTE MASKI su: hranljive, protiv bora, masne kože, perutanja, zapaljive kože.

MASKE OD JAJA su najkvalitetnije maske, hemijski sastav jajeta ima brojne dobre efekte, zbog masti koje ima, a i iminerala.

MASKE OD BILJAKA su one od sokova voća i povrća. Na suvi kožu nanosi se mala količina soka, a zatim hranljiva noćna krema, pa gaza umočena u ostatak soka, a onda i peškir. To stoji 20 min, maska se skida prokuvanom vodom, a lice i vrat namazati kremom. Voće i povrće koje na ovaj način nanosimo na lice zavisi od željenog efekta:

-          Banana, jabuka ili krompir - sadrže skrob, pa kašu od njih treba nanositi na lice u debelom sloju.

-          Breskva - smiruje.

-          Višnja, jagoda, limun ili pomorandža - osvežavaju i daju sjaj.

-          Žitarice ili kukuruz - kuvati u mleku jer tako dobro hidriraju

-          Šargarepa - smanjuje perutanje.

MASKE OD KAOLINA I MINERALNOG BLATA su maske koje leče. Kaolin ili glina, sa eventualnim dodatkom drugih lekova služe da povuku višak masti iz kanalića. Prašak se izmeša sa čajem od kamilice i to se nanosi na lice, izbegavati predeo oko očiju. Ova maska suši se na vazduhu i skida se onda kad je potpuno suva sa mnogo vode. Mineralna blata se koriste na isti način, ali se sa njima mora postupati oprezno i uz nadzor stručnog lica.

TERAPIJSKE MASKE određuje lekar. Ove maske koriste se uveče, pre odlaska na spavanje.

Razne maske -

BELANCA 1 - proširene pore. Sneg od 1 belanca + 3 kapi limuna + bademovo brašno. Smesu staviti na lice. 10 min, skinuti mlakom vodom.

BELANCA 2 - 1 belance + 1 kašika meda + 1/2 kašičice limunovog soka. Dobro umutiti i naneti. Stoji 20 min, oprati mlakom vodom. Za masnu kožu.

BANANA - peglanje kože. 1 banana izgnječena do kašaste mase. Kašu naneti na gazu, pa na lice. 30 min, isprati toplim nekuvanim mlekom.

ŽUMANCE - za kožu koja puca. 1 žumance + 1/2 limuna + kora celog limuna + 1 kašika maslinovog ulja. 20 min, skidati vatom i toplim mlekom.

ŽUMANCE I KVASAC - 1 žumance + 1 kašika meda + 1g suvog kvasca. Lice oprati i obraditi kamfornim želeom pa naneti tanak sloj maske. Stvoriće se tanak film, onda dodati drugi sloj, a kasnije i treći. Pre nanošenja maske na oči staviti tampone od 2% borne kiseline. Maska stoji 15 min, skinuti je vrućim kompresom.

JAJE I MLEKO - suva koža. 1 sveže žumance + 1 kašika mleka u prahu + 1 kašiku svežeg mleka + 1/2 kašičice meda. To ulupati dok ne postane glatko. Naneti na lice i vrat. 25 min, isprati toplom vodom. Zati kožu premazati mešavinom 3/4 šoljice ružine vode i 1/4 šoljice glicerina.

KRASTAVAC - normalna koža. 1 kašika soka od krastavca + 1 kašičica skorupa + sneg od 1 belanca + 20 kapi ražine vode + 20 kapi tinkture benzoe. To staviti na čistu gazu i raširiti preko lica. Oprati vodom posle 30 min.

KROMPIR - suva i masna koža. Tanke kriške ili rendanog sirovog krompira staviti na lice. 15 min, skinuti čajem od kamilice.

MED - normalna koža. 1 kašika meda + 1 kašika limunovog soka. Premazati lice i vrat. 30 min.

MLADI SIR - čišćenje kože. 3 kašike sira + 1 kašika meda izmutiti. 20 min, skinuti toplim, nekuvanim mlekom.

SVINJSKA MAST - peglanje kože. 10g svinjske masti, nanosi se topla na kožu. 15 min

SPANAĆ - masna koža. Koliko isitnjenog spanaća + toliko kiselog mleka. Naneti na lice oprano toplim nekuvanim mlekom. 15 min, skinuti opet toplim mlekom.

HOLIVUDSKA MASKA - 1 belance + 2 supene kašike kukuruznog brašna, dobro ulupati. 15 min, skinuti gazom, isprati vrućom, pa hladnom vodom.

ŠARGAREPA - otklanja bore. Strugana šargarepa + ulje ricinusa. 10 min, isprati mlakim čajem od kamilice.

ŠLJIVA - masna koža. 3 zrele šljive izbaciti koščice i izgnječiti + 3 kapi ulja od badema. 30 min, isprati prokuvanim mlekom.

Nedostaci kože - mrlje, fleke, bradavice... mogu ženu da učine veoma nesrećnom. Neke od ovih stvari urođene su, a drugi nastaju slučajno. Zavisno od uzroka nedostaci se različito i leče.

Akne - su gnojni čirići, ima ih i po leđima, nastaju od klica i zbog hormona. Mogu da se jave kod tinejdžera i u zrelom dobu, obično na početku klimaksa, posle 40. godine. Obrazi i brada najčešće stradaju. Akne se razvijaju i teško uklanjaju kada se jednom pojave. Leti ih ima manje zbog uticaja sunca.

LEČENJE AKNI: zahteva ponovno uspostavljanje hormonalne ravnoteže. Lična higijena je ovde veoma važna, a najbitnija je higijena površine kože. Masaža može da pomogne u ovom slučaju, ali ne potpuno. Parenje lica se preporučuje, posebno jakim čajem od kamilice, a dobri su i losioni na bazi alkohola. Dermatolozi ovde prepisuju razne sumporne preparate i antibiotike. Kada se uklone akne iza sebe ostave ožiljke koje uklanja dermatolog pilingom. Najekstremnija metoda lečenja je u ovom slučaju hirurška intervencija.

Bledilo lica - nastaje zbog malokrvnosti, zamora, tankih krvnih sudova. Parenje lica 3 puta nedeljno može da pomogne, kao i snažna masaža lica.

Bore - su bauk savremene žene. Javljaju se na čelu, oko očiju i na vratu. Danas postoje metode koje lice dugo održavaju mladim.

-          Antirid kreme sa hormonima, vitaminima i uljima sprečavaju nove, ali ne uklanjaju već nastale bore.

-    
Astrigent se koristi za masnu kožu svaki dan.

-          Vežbe lica su od velike koristi i sastoje se od:

1.        Svake večeri i jutra: pred ogledalom izgovarati glasove U i X sa širokim otvaranjem usta. Nadlanicom pritiskati bradu unazad, a bradom vršiti protiv pritisak.

2.       Ujutru pre ustajanja: leći na leđa, tako da glava visi, zatim glavu pomicat na gore a ramena ostaju mirna, 6 puta.

3.       U svako doba dana: žvakati žvaku.

4.       Za vreme obroka: jesti sporo i žvakati kutnjacima

-          Gumeni učvršćivači podbratka su korisni ako se dugo nose.

-          Masaža lica je preventivno sredstvo i metod za uklanjanje bora, a treba je sprovoditi ispravno i često.

-          Maske protiv bora koriste se jednom nedeljno.

-          Parenje lica jednom nedeljno čajem od kamilice, kuhinjskom solju ili morskom solju.

-          Preventiva su: uredan život, izbegavanje prenaprezanja i naglog mršavljenja, svakodnevno odmaranje celog tela, dobar san...

-          Tuširanje lica svake 3. večeri naizmenično i lagano toplom i hladnom vodom 15 min. Tuširanje završiti hladnom vodom.

-          Upotreba tonika, svakog dana ujutru i uveče posle skidanja šminke.

Bele tačke MILIJUM - su sitne ciste koje mogu da narastu do veličine zrna prosa. Može ih skinuti dermatolog.

Bradavice - postoje u više vrsta. U slučaju njihove pojave treba se pridržavati saveta stručnjaka, a mogu se ukloniti na više načina. Vrste su: obične, pljosnate i senilne.

-          Obične - nastaju od virusa i zarazne su. Ako se odlučite na njihovo uklanjanje ono mora biti sprovedeno u potpunosti. Leče se i pomoću narodnih lekova kao što je mazanje sokom od zelene smokve. Ako ih ima mnogo treba odstraniti matičnu, pa će se otale same povući u roku od mesec dana. Ako su uporne može se pribeći rendgenskom zračenju, snegu ugljene kiseline...

-          Pljosnate - takođe su virusne. Veličine su 3 mm. Nestaju često same od sebe.

-          Senilne - javljaju se u kasnijim godinama, posle četrdesete, najviše na delovima tela koji su često pokriveni odećom. Ako u njihovoj okolini dođe do uvenuća kože treba se obratiti lekaru da ne bi prešle u rak.

Guščija koža - je veoma česta, a javlja se zimi na nogama. Ona se manifestuje malim ispupčenjima na koži kojI su boje kože. Lečenje se sprovodi upornim pranjem u toploj vodi uz masiranje i mazanje masnom kremom, pomažu i kalijev sapun kojim treba premazati kožu da odstoji sa tim preko noći ili masti koje sadrže 2% salicila, 5-10% sumpora ili 2% rezorcina, a dobri su i preparati sa vitaminom A.

Ekcem - se javlja obično na licu. Ne leči se lako, jer nastaje kao posledica alergije. Ako je u početnom stadijumu može pomoći talk puder.

Ekcem usana - nastaje kod žena pušača. Može da nastane i od ruža za usne, a leči se izbegavanjem ruža i jakih začina u jelu.

Karabunkul - javlja se na potiljku i obuhvata njegovu celu površinu. Leči se u bolnici.

Kuperoza - je nalik na akne. Uzroci nisu do kraja ispitani. Javlja se na licu, posle izlaganja suncu, vetru i vlazi. Može da dovede i do oboljenja krvnih sudova, zato mora da se leči oprezno. Pre svega treba obratiti pažnju na preventivu:

-          Ne izlgati lice dugom dejstvu nečega što mu smeta.

-          Odbaciti sapune, čak i kisele. Umivajte se uljem od badema.

-          Primenjivati lagana parenja lica sa losionima koji omekšavaju kožu npr beli slez.

-          Lice mazati kremom i danju i noću.

-          Izbor kreme poveriti stručnjaku.

-          Što više pokretati nepokretne delove lica zbog cirkulacije.

-          Tuširati lice sitnim mlaznicama.

-          Prelaziti kockicom leda po licu.

Ova bolest leči se ugljenikovim snegom.

Lojne kesice - su beli čvorići, obično ih ima na očnim kapcima. Javljaju se kod masne kože posle 30. godine. Leče se skidanjem sa kože što zahteva stručnost zbog blizine oka.

Maljavost lica - označava pojavau dlačica na bradi i ozbiljan je stetski nedostatak. To nije uvek posledica bolesti, nekad se javlja i kod potpuno zdravih osoba, a otklanja se uz savet dermatologa. Postoje načini koji mogu da nam pomognu u ovoj situaciji i to su: depilator, vosak i elektroliza.

Masnoća kože - nastaje zbog preteranog lučenja lojnih žlezda i to dovodi do do neprijatnog sjaja. Uzroci su razni: bakterije, preterana ishrana, poremećaj probavnih organa, nasledni faktori, zapuštenosti kože. Boravak na svežem vazduhu, kretanje u prirodi, gimnastika, veštačko visinsko sunce i svakodnevno pranje toplom vodom i toaletnim sapunom mogu da dovedu do poboljšanja. Stručno lečenje takođe je delotvorno i to preparatima hormona i uzimanjem gvožđa i čajeva koji pospešuju izmenu materija.

Mladeži - mogu da budu različite veličine i nijanse. Mogu da se pojavljuju nasumice. Ako na njima ima dlačica nikako ih ne treba uklanjati depilatorom jer mladež ne sme da se nadražuje. Uklanjanje može da vrši hirurg. Postoje i krvni mladeži koji se ne mogu ukloniti.

Nos - utiče na sklad lica i zahteva negu.

-          Ružan oblik nosa kvari pravilno lice i dovodi do kompleksa. Obično nepravilan oblik nosa loše utiče na normalno disanje, pa se mogu uraditi korekcije koje će dovesti u ravnotežu i fizičko i psihičko zdravlje. Kozmetička hirurgija je jedina metoda koja u tom slučaju dovodi do rešenja, ali ako nepravilnost nema uticaja na zdravlje bolje je upotrebiti kozmetička sredstva.

-          Svakog dana isprati nos toplom vodom sa dodatkom stipse na vrh noža u šolju vode to sprečava kijavicu.

-          U nosu mogu da se stvore mali bolni čvorovi, a to se rešava antibiotskim mastima, naizmeničnim toplim i hladnim kupkama koje traju 30 min.

-          Crvenilo nosa uzrokuju jaki i ljuti začini, kafa, toplota... To se prikriva dobrom podlogom za šminku.

Ožiljci - nastaju posle ozleda. Ako su veoma ružni, mogu da se odstrane uz konsultacije sa lekarom.

Pege - imaju ih uglavnom mladi i one sa godinama nestaju. Mogu se ukloniti raznim metodama, npr mazanje kože razblaženim sirćetom ili njeno prekrivanje kriškama limuna, to se posle spere hidrogenski sapunom. Piling takođe daje odlične rezultate, ali bez obzira na sve pri prvoj pojavi sunca pege će se vratiti. Kreme koje imaju velike filtracione sposobnosti mogu zaštititi kožu od ponovne pojave pega.

Perutave promene na koži - su obično lišajevi koji nisu opasni, ali su neugodni jer izgledaju kao da je koža prljava. Uzrok ovome su gljivice. Lečenje se sastoji od pranja sapunom, održavanja opšte higijene, a pomaže i solarijum. Ove pojave česte su oko polnih organa i ispod dojki.

Piling - je najbolje sredstvo za suzbijanje bora. To je zapravo ljuštenje čitave površine kože čime se oslobađa novi sloj sa aktivnim ćelijama. Piling najbolje obavljaju dermatolozi.

Staračka keratoza - javlja se iznad 50 godina starosti i napada otkrivene delove kože npr spoljni deo ruku. Leči se kod lekara.

Sunčane pege - se javljaju obično kod plavuša. Uklanjaju se upotrebom sredstava za jače ljuštenje površinskih slojeva kože kod kojih je došlo do naglašene pigmentacije.

Trudničke pege - mogu biti zelenkaste boje i one izbijaju polako. Nastaju zbog upotrebe nekih preparata npr parfimisani puder. Da se to ne bi dešavalo od 4. meseca trudnoće treba mazati lice zaštitnim kremovima. Ako pege ipak izbiju treba uzimati PP vitamin i obratiti se lekaru.

Herpes - je praćen opštom malaksalošću organizma. Javlja se često uz menstruaciju. Leči se pranjem obolelog mesta alkoholom i stavljanjem cink paste.

Crvenilo lica - je zapaljiv proces, gde dolazi do oduzetosti nerava krvnih sudova i stvaranja novih krvnih sudova. Leči se uz nadzor dermatologa, koji će prvo da se osvrne na uzroke. Mazanje parfimisanim bazenom može da pomogne u početnom stadijumu ili neka mast sa adrenalinom. Ako bolest napreduje primenjuju se energične kure ljuštenja sa odgovarajućim pastama koje sadrže sumpor ili cinkovu mast. 

Koža na suncu - Sunce je izvor zdravlja. Ali treba ga konzumirati umereno.

Zabranjeno sunčanje - za tuberkulozne osobe, bubrežne bolesnike, za one koju su pretrpeli trovanje hranom, za one koji imaju povećanu temperaturu. Trudnice treba umereno da se sunčaju.

Zaštita od sunca - vrši se kremama, koje moraju da odgovaraju tipu kože i jačini sunca. Ako kreme u trenutku sunčanja nisu pri ruci, dobro je bademovo kozmetičko mleko i maslinovo ulje. Ako želite bolje da pocrnite postoji više načina koji mogu u tome da vam pomognu npr ekstrat oraha u masti ili nekoliko kapi ruskog čaja stavite u dnevnu kremu koju koristite. Jaka zapaljenja kože sprečavju se mazanjem lanolinske kreme sa dodatkom od 3% naftola, koja se maže pre sunčanja. Takođe preporučljiv je šešir sa širokim obodom.

Koža i sunčanje - leti se dobija najbolja tamna boja kože. More nam daje boju bele kafe, a brdoviti predeli boju čokolade. Smeđe žene lako pocrne, a plavuše i riđokose teže. Sunce najbolje podnose osobe koje imaju oko 50 godina i deca do 4 godine.

Nega kože na suncu - je obavezna i drugačija leti.

-          Lice se čisti više puta dnevno i to hidrantnim mlekom.

-          Treba tuširati lice raspršivačem jer to mišićima daje gipkost.

-          Masiranje lica posle svakog umivanja, lopaticom ili tuferom sa tonikom.

-          Povremeno se stavljaju maske, voćne npr banana i limunov sok ili maska od krastavca ili gotove takve maske.

-          Sredstva za regeneraciju kože.

-          Dezodorans osvežavajuć.

Opekotine - su posledica preteranog izlaganja suncu, a tada se može javiti i toplotni udar. Opekotine su prećene bolovima i perutanjem kože, a da bi se to izbeglo preporučuje se mazanje maslinovog ili lanenog ulja. Kod jačeg zapaljenja koristi se mast Jekoderm i Dianabol krema, sunčanje nije dozvoljeno dok se opekotine ne povuku.

Posle letovanja - koža pretrpi neke promene. Tada se mogu primeniti:

-          Obloge od kamilice - 2 ubrusa natopiti čajem od kamilice i naneti nalice i vrat, sa tim odmoriti 30 min, a onda sledi masaža vitaminskom ili antirid kremom. Ova masaža vrši se tapkanjem, nekoliko dana uzastopno.

-          Maska od sira - 3 kašike sira + 1 žumance + 2 kašičice mleka. Nanosi se u debljem sloju i stoji 20 min, a skida se hladnom vodom.

-          Za laktove i pete - dobro je zagrejano maslinovo ulje, u kome se koža kupa 5 min.

Pravila sunčanja - treba se sunčati od 8h do 10h ujutru i posle 16h popodne. Na sunce se treba navikavati da bi se izbegle opekotine. Pre godišnjeg odmora dobro je uhvatiti malo prolećnog sunca. Preterano sunčanje je veoma štetno, posebno za one sa osetljivim organizmom i to dovodi do preteranog starenja. Postoji nekoliko sažetih pravila za sunčanje:

-          Prvog dana ne izlagati se puno suncu.

-          Delove tela sunčati postepeno.

-          Ne treba praviti prekide u sunčanju

-          Treba zaštititi oči.

-          Ne nanositi šminku za vreme sunčanja.

-          Treba se kretati u toku sunčanja.

-          Izbegavati alkohol, jake začine i kisela jela.

Sunčane pege - javljaju se na nosu i ispod očiju. Za njih je dobra maska od sojinog brašna koja ima svoj recept.

Sunčanica - je opsan poremećaj organizma. U prvi mah pomaže promaja.

Sunčevi zraci - su udaljeni 190 miliona kilometara od Zemlje, a Sunce na Zemlju šalje za nas i vidljive i nevidljive zrake. Sunčevi zraci se sastoje od 45% vidljivih zrakova, 50% nevedljivih zrakova i 5% ultravioletnih. Ultravioletni zraci se dele u 3 sloja:

1.       A-ZRACI ne stvaraju opekotine na koži, ali koža od njih tamni.

2.       B-ZRACI stvaraju na koži crvenilo, ali i čokoladnu boju.

3.       C-ZRACI imaju snažno bakcericidno dejstvo.

 

Preparati za negu lica - su losioni, puderi, osnovma krema za šminku, maskara, ruž...

Kreme neguju kožu, maske i losioni je osvežavaju, a puderi štite od prašine i znoja.

Ovi preparati moraju se razumno birati i menjati u zavisnosti od godišnjeg doba.

 

VITAMINI - treba koristiti što pravilnije, jer se njima najbolje neguje telo:

-          A - dobro deluje na gornje slojeve kože. Od njega koža postaje glatka. Ako on nedostaje organizmu koža postaje sklona infekcijama, čirevima. 2 mg ovog vitamina je dnevna doza. Ima ga u: puteru, siru, šargarepi, spanaću i paradajzu.

-          B - pospešuje funkciju nerava. Ako je u nedostatku lice dobija erupciju crvenila.

1.       B1 sprečava pucanje kože. Ima ga u: spanaću, ulju od kikirikija, klicama pšenice i banani.

2.       B2 nalazi se u: svinjskoj jetri, grašku, mlečnim proizvodima, kvascu, suvoj smokvi, kruškama, bananama, svinjskom mesu i piletini.

3.       B6 je zastupljen u: punomasnom mleku, jetri, šargarepi i pšenici. Ako ga nema u organizmu, stradaju oči.

4.       PP faktor nalazi se u: kvascu, bubrezima, ribi i raži. Njegov nedostatak loše utiče na ceo organizam, može doći i do opadanja kože sa ruku.

5.       B12 pospešuje regenerativne procese.

-          C - nezamenljiv u lečenju gripa i dobro utiče na masnu kožu i pore. Glavni izvori: limun, paprika, peršun, spanać i karfiol. Dnevna doza 150mg.

-          D - pomaže u borbi protiv zaraza i potreban je deci u razvoju. Prirodni izvori: bakalar, maslac i pečurke.

-          E - dobar za trudne žene jer potpomaže nošenje ploda.

-          K - nalazi se u jetri.

-          H - utiče na podmlađivanje kože. Ima ga u:  jetri, kvascu, pirinčanim mekinjama i bananama.

-          Pantotenska kiselina - ako je nema usporava se rast. Prirodni izvori: srce, žumance, kravlje mleko, krompir.

 

ELIKSIRI LEPOTE - su namirnice koje sadrže vitamine koji su od primarnog značaja za održavanje mladalačkog izgleda tela i za podmlađivanje kože, zato se one i nalaze u mnogim losionima i puderima. To su: voće, grožđe, jogurt, med, mleko, mleč i paradajz.

KOŽA I LICE | Sledeći | Prethodni | Komentari (0) | Trekbekovi (0)

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb